Antigenul specific prostatic (PSA) este o proteină produsă de celulele prostatei, al cărei nivel sangvin poate indica cancerul de prostată. Bărbații sănătoși au, în mod normal, un nivel scăzut de PSA în sange, însă, nivelul acestuia creşte în cazul pacienților cu cancer sau tumori benigne ale prostatei.
Testul PSA se folosește, împreună cu un examen rectal digital, pentru detectarea cancerului de prostată la bărbaţii cu vârsta peste 50 de ani, sau pentru a monitoriza pacienții cu un cancer de prostată în antecedente, pentru a vedea dacă cancerul a reapărut. Dacă nivelul de PSA începe să crească, acesta poate fi primul semn de recidivă tumorală.
Cui îi este recomandat PSA, ca test de screening?
Screening-ul înseamnă căutarea semnelor caracteristice unei afecţiuni, în rândul persoanelor care nu au simptome sugestive de boală. Astfel, prin screening-ul pentru cancerul de prostată se identifică pacienţii în stadii incipiente ale bolii, asimptomatice, când tratamentul poate fi mai eficient. Metoda de screening include un tușeu rectal și determinarea PSA.
În general, screening-ul anual este necesar pentru barbații cu vârsta peste 50 de ani, iar, în cazul celor cu risc crescut pentru cancerul de prostată (care au rude de gradul I care au suferit de această afecțiune), screening-ul poate să înceapă de la vârsta de 40 sau 45 de ani.
În general, se consideră ca normală o valoare a PSA mai mică de 2,5 ng/ml, însă un rezultat anormal nu indică neapărat apariția cancerului de prostată, deoarece și alte afecțiuni, cum sunt adenomul de prostată și prostatita determină creșterea nivelului acestuia. Însă, cu cât este mai mare nivelul PSA, cu atât crește probabilitatea de cancer.