Deși inițial pot fi discrete și bărbații tind să le ignore, aceste simptome pot indica o patologie gravă a tractului urogenital, sau se pot agrava, afectând semnificativ calitatea vieţii celor afectați.
Mergi la medic imediat ce apare unul din semnele de mai jos:
Disuria este senzația de dificultate la urinare, de micțiune cu efort, care apare când există un obstacol în calea evacuării urinei. Presiunea jetului urinar scade, micțiunea este lentă, în mai mulți timpi.
Polakiuria definește creșterea frecvenței micțiunilor, peste 5 urinări în 24 de ore. Pacientul are, de obicei, o senzație de micțiune iminentă, dar elimină o cantitate mică de urină. De multe ori, apare senzația de usturime în timpul micțiunii.
Nicturia desemnează situația în care cantitatea de urină eliminată este mai mare în cursul nopții decât în timpul zilei. Din cauza somnului fragmentat, bolnavul se poate confrunta cu o oboseală cronică.
Senzația de micțiune incompletă apare atunci cînd obstrucția împiedică golirea completă a vezicii urinare. În cazul obstrucțiilor grave, care nu permit evacuarea urinei prin micțiune, vezica urinară se umple, iar urina se prelinge permanent, situație numită incontinența urinară prin prea plin.
Hematuria definește prezența sângelui în urină, care capătă o culoare roșie. Există și hematurii decelabile numai prin metode de laborator ("hematurie microscopică).
Hemospermia reprezintă prezența sângelui în spermă, care capătă o culoare roz. De asemenea, se poate constata scăderea volumului spermatic ejaculat.
Piuria, adică prezența puroiului în urină, se caracterizează printr-un aspect tulbure al urinei, dar trebuie confirmată prin examenul microscopic, care evidențiază prezența leucocitelor.
În plus, poate să apară durere (jenă, înțepătură, senzație de corp străin) localizată în perineu.