Home

Tușeul rectal. Cum se face și ce rol are




 

Un examen digital (tușeu) se face pentru a verifica dimensiunile și structura prostatei, care vine în contact cu rectul și poate fi palpată prin peretele acestuia. Uneori, în timpul tușeului rectal se pot simți și alte organe, cum ar fi vezica urinară.
 
 
Cel mai frecvent pacientul este așezat pe pat culcat pe burtă, cu picioarele depărtate și coapsele flectate pe abdomen. Acesta poate fi așezat și în poziția culcat pe lateral, cu coapsele flectate pe abdomen sau sprijinit în coate și genunchi. Poziția ginecologică, în care pacientul este asezat pe o masă ginecologică cu picioarele depărtate și sprijinite pe suporturi laterale, oferă și posibilitatea palpării simultane a abdomenului. Pentru tușeul rectal, medicul va folosi o mănușă chirurgicală de unică folosință, iar degetul pe care îl introduce în rect va fi lubrifiat, pentru ca manevra să fie cât mai putin neplăcută.
 
Tușeul rectal este dureros?
În timpul tușeului rectal, de cele mai multe ori bărbații resimt un disconfort emoțional, mai degrabă decât unul fizic. Totuși, uneori, manevra poate fi dureroasă, dacă aveți hemoroizi sau fisuri anale sau dacă prostata este umflată sau iritată. 
 
Medicul trebuie să apese ferm pe prostată pentru a depista eventualele probleme. Această presiune îl poate face pe pacient să simtă nevoia de a urina. În cazuri rare, pacientul se poate simti ameţit şi chiar poate să leşine. Această senzație de leșin se numeşte sincopă vasovagală şi este cauzată de teama sau de durerea resimțită în timpul tușeului rectal. 
 
O sângerare minoră se poate produce după examinare, în special în cazul în care pacientul prezintă hemoroizi sau fisuri anale.
 
Rezultate
Tușeu rectal normal: prostată cu dimensiuni și consistență normală, fără formațiuni anormale în structura acesteia.
Anormală: prostată cu dimensiuni crescute care poate semnifica hipertrofie benignă de prostată, sau inflamație a prostatei (prostatită acută sau cronică), formațiuni dure în structura prostatei, care pot semnifica cancer de prostată.
Xtandi
Ghidul pacientului cu cancer de prostata
Xtandi