Atât angina pectorală cât și infarctul miocardic sunt componente ale unei boli numită cardiopatie ischemică, care se produce atunci când mușchiul inimii este privat de sânge.
Angina pectorală clasică apare în situația în care arterele coronare sunt îngustate, iar fluxul de sânge este insuficient. Primul și cel mai important semn este durerea, care apare în condiții de efort fizic sau stres emoțional și dispare la repaus. Aceasta este localizată la mijlocul toracelui și este comparată de cei care o experimentează cu o senzație de constricție, ca o gheară care le strânge pieptul.
Deseori, durerea iradiază pe brațul stâng, spre gât, arcadele dentare sau către abdomen, fiind adesea însoțită de anxietate, teamă de moarte iminentă și transpirații reci. Senzația dureroasă durează cel mult douăzeci de minute și cedează la administrarea de nitroglicerină. În cazul în care durează mai mult, ea poate fi manifestarea unui infarct miocardic.
Infarctul miocardic se produce atunci când fluxul sangvin este întrerupt complet printr-o arteră coronară, iar țesutul cardiac moare din lipsă de oxigen. Cel mai frecvent, apare ca urmare a fisurii sau rupturii unei plăci de aterom, pe care se formează ulterior un cheag de sânge. În toate ţările industrializate, infarctul miocardic este unul dintre principalele diagnostice puse pacienţilor spitalizaţi şi se soldează cu o mortalitate de aproximativ 30%.
Durerea determinată de infarctul miocardic are aceeaşi localizare şi caracter ca şi angina, dar apare de obicei în repaus sau la un interval de timp după un efort deosebit de intens, creşte progresiv în intensitate în primele minute şi apoi se menţine un interval de timp care depăşeste 20-30 de minute, de regulă mai puţin de 12 ore. Durerea din infarct nu cedează la nitroglicerină şi se însoţeşte, pe lângă anxietate şi senzaţie de sufocare, de transpiraţii reci, abundente, greaţă şi vărsături.
Semnal de alarmă
La debutul durerii, dacă aveți nitroglicerină prescrisă de medic, puneți o pastilă sub limbă și așteaptați să se dizolve. Dacă durerea nu cedează, se mai poate lua încă o tabletă la interval de 5 minute. Dacă simptomele nu au dispărut după 15 minute, chemați de urgență salvarea, deoarece este posibil să vă confruntați cu un infarct miocardic.