Home

Întâlnire cu un ucigaș silențios: hipertensiunea arterială
 

Tensiunea arterială este presiunea care se exercită asupra pereților vaselor de sânge și, în mod normal, înregistrează valori mai mici de 140 mmHg pentru cea sistolică, respectiv 90 mmHg pentru cea diastolică. 
 
 
Atunci când tensiunea depășește aceste valori, capătă denumirea de hipertensiune arterială, afecțiune care afectează un sfert din populaţia României. Hipertensiunea arterială nu trebuie ignorată deoarece provoacă complicaţii cu potențial letal, cum sunt accidentul vascular cerebral și infarctul miocardic.
 
Tensiunea arterială variază considerabil în cursul unei zile, fiind influenţată de factori fizici şi mintali: stres, efort fizic, fumat, consum de cafea etc. Este bine cunoscută aşa zisa hipertensiune de "halat alb", pe care o fac pacienţii doar când ajung în fața medicului. De aceea, o singură măsurătoare nu este suficientă, valorile trebuie înregistrate repetat, înainte de a se pune diagnosticul de hipertensiune.
 
De asemenea, pentru persoanele hipertensive aflate sub tratament, măsurarea regulată a tensiunii arteriale e de un real folos. Ideal ar fi să aveți un tensiometru acasă, pe care îl puteți cumpăra de la magazinele de tehnică medicală. Dacă valorile înregistrate la măsurători repetate sunt mai mari sau mai mici ca de obicei, trebuie să vă adresați medicului, acesta fiind singurul în măsură să vă modifice terapia. 
Ghidul pacientului cu cancer de prostata