Home

Obezitatea și riscul de a face diabet
 

Obezitatea, îndeosebi cea abdominală și de lungă durată, este un factor de risc major pentru tipul 2 de diabet. 50-60% dintre pacienții diabetici sunt supraponderali sau obezi, iar riscul relativ de diabet la adulți crește exponențial cu creșterea indicelui de masă corporală.
 
Dimpotrivă, scăderea în greutate este asociată cu reducerea semnificativă a riscului pentru diabet de tip 2 după cum arată un stu ce a inclus bărbați de vârstă medie. Există studii care susțin instalarea diabetului de tip 2 poate fi substanțial amânată, și chiar prevenită, la pacienții cu risc mare, cu toleranță alterată la glucoză, prin scăderea în greutate.
 
Un asemenea studiu a arătat o reducere relativă a riscului pentru diabet zaharat cu 64%, în rândul bărbaților cu vârsta peste 61 de ani. Alături de schimbarea stilului de viață, terapia farmacologică pentru combaterea obezității poate avea efecte similare.
 
De asemenea, chirurgia bariatrică și efectele sale de lungă durată împotriva obezității morbide a dus la scăderea marcată a ratei de incidență a diabetului de tip 2 la 2 -10 ani după operație.
În plus, studiile demonstrează că scăderea în greutate îmbunătățește speranța de viață în diabetul de tip 2 instalat.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata