Un studiu recent, care a implicat peste două mii de bărbați, arată că obezitatea este asociată cu niveluri scăzute ale testosteronului, hormon care joacă un rol important în funcția sexuală.
Această anomalie, denumită hipogonadism, a fost înregistrată la 40% dintre participanții obezi la studiu și la 50% dintre cei care aveau, de asemenea, diabet zaharat. Într-un alt studiu, s-a constatat că bărbații care au scăzut în greutate au raportat o funcție sexuală mai bună.
Testosteronul este un hormon masculin implicat atât în apariția dorinței sexuale (libido), cât și în producerea erecției.
În plus, testosteronul contribuie la starea de spirit pozitivă şi energia fizică, fiind, de asemenea, important pentru masa musculară și pentru structura osoasă. În afară de obezitate și de diabet, scăderea testosteronului poate fi cauzată de probleme testiculare sau ale controlului cerebral.
Efectele deficitului de testosteron cuprind o gamă întreagă de semne și simptome, cum ar fi oboseală, letargie, depresie, lipsă de concentrare, disfuncţie erectilă, lipsă de interes sexual, slăbiciune musculară, scăderea pilozității faciale și a părului de pe corp, creşterea țesutul mamar, testicule mici și ferme, piele fină și ridată, risc crescut de apariție a osteoporozei.
Diagnosticul de hipogonadism se pune pe baza unui test de sânge care măsoară nivelul de testosteron. Dacă acesta este foarte scăzut, medicul va recomanda un tratament de substituție, adică va asigura corpului hormonul care-i lipsește.
Există plasturi, pastile, injecții și chiar un gel pe bază de testosteron care pot fi administrate bărbaților care suferă de hipogonadism. Este important, însă, ca problema să fie întâi identificată și bărbatul afectat să se prezinte la medic.