Home

Semnale de alarmă pentru accidentul vascular cerebral
 

Termenul de accident vascular cerebral se referă la situația în care o arteră care irigă cu sânge o zonă a creierului se sparge sau este astupată printr-un cheag. În câteva minute, celulele nervoase din acea zonă încep să sufere din cauza lipsei de oxigen și, dacă fluxul de sânge nu se reia la timp, acestea pot muri. În consecință, partea corpului care era controlata de zona cerebrală afectată nu mai poate funcționa. 
 
 
Sechelele rămase în urma unui accident vascular cerebral reprezintă principala cauză de invaliditate motorie la adulți. Iar acestea sunt cazurile fericite, pentru că mulți pacienți își pierd viața ca urmare a unui accident vascular cerebral.
 
Accidentul vascular cerebral ischemic este cauzat de un cheag de sânge care astupă o arteră cerebrală și nu mai permite sângelui să ajungă la o anumită regiune din creier. Trombul "vinovat" poate să se formeze direct în circulația cerebrală, într-o arteră deja îngustată, sau poate proveni dintr-o altă parte a corpului.
 
Accidentul vascular cerebral hemoragic este cauzat de o sângerare în interiorul creierului (numită hemoragie intracerebrală) sau în spațiul din jurul creierului (numită hemoragie subarahnoidiană). Sângerarea poate fi rezultatul creșterii tensiunii arteriale, care a înregistrat valori crescute o perioadă îndelungată de timp sau al ruperii unui anevrism (o dilatație arterială).
 
Semnale de alarmă
Cu cât persoana care a suferit un accident cerebral se prezintă mai repede la medic, cu atât consecințele pe termen lung sunt mai puțin grave. În consecință, dacă cineva drag prezintă unul din următoarele simptome, chemați de urgență salvarea: 
 
 • amorțeală, slăbiciune sau incapacitatea de a mișca fața, brațul sau piciorul, de obicei într-o jumătate a corpului;
   
 • tulburări de vedere la un ochi sau la ambii, precum vedere neclară, încețoșată, cu pete, vedere dublă sau pierderea vederii;
   
 • confuzie, tulburări de vorbire sau de înțelegere, pierderea cunoștinței fără recăpătarea acesteia în câteva minute;
   
 • tulburări de mers, amețeală, pierderea echilibrului sau a coordonării;
   
 • durere de cap severă, fără o cauză cunoscută.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata