Home

Coșmarul oricărui fumător: cancerul bronhopulmonar
 

Cancerul pulmonar este cel mai frecvent neoplasm cauzat de fumat, constituind prima cauză de mortalitate prin cancer în lume (17% din cancerele la bărbaţi). 
 
 
Riscul depinde nu numai de numărul de ţigarete fumate zilnic, ci şi de vârsta la care s-a început fumatul, persoanele tinere care îşi însuşesc acest obicei având cel mai mare risc de a dezvolta un cancer pulmonar. Din cauza descoperirii tardive, deseori în stadii avansate, doar 14% dintre pacienții cu cancer pulmonar mai sunt în viață la 5 ani de la stabilirea diagnosticului. 
 
Simptomele apărute pot fi consecința tumorii pulmonare, care se poate extinde local, sau consecința metastazelor apărute în alte organe. Aproximativ un sfert dintre pacienți nu prezintă simptome sugestive, cancerul fiind diagnosticat printr-o radiografie pulmonară sau tomografie computerizată efectuată pentru alte probleme de sănătate.
 
Restul pacienților au anumite simptome care îi determină să se adreseze medicului, dintre care cele mai frecvente sunt: tusea, expectorația cu sânge (hemoptizie), respirația șuierătoare (wheezing), durerile toracicerespirația dificilă (dispneea), infecțiile pulmonare repetate.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata