Câteva sfaturi din experiență pot fi întotdeauna utile în tentativa de a renunța la fumat
1. Stabiliți-vă motivele pentru care vreți să renunţați la tutun. Gândiţi-vă la modul în care vă influențează fumatul sănătatea, anturajul, banii. Este esențial să găsiți acel "ceva"care să vă motiveze să vă abțineți atunci când vor apărea tentaţiile.
2. Alegeţi-vă Ziua 1 - prima zi ca nefumător. Gândiți-vă când va fi mai uşor să renunțați la fumat: în zilele de odihnă sau în cele în care lucrați, sau poate în concediu.
3. Faceți un plan de acțiune:
-
Găsiți un înlocuitor plăcut pentru fiecare ţigară;
-
Asiguraţi-vă cele necesare înlocuirii ţigării: apă, ceai, fructe, bomboane, mingiuţe anti-stres etc.
-
Gândiți-vă cum puteți schimba situaţiile în care fumați "din automatism": cafeaua de dimineaţă, privitul la televizor, şofatul etc, înlocuind fumatul cu altă activitate plăcută.
-
Anunţați anturajul şi rugați-i să vă sprijine. Dacă vi se pare util, nu mai participați pentru un timp la ocaziile sociale la care se fumează.
-
Îndepărtați ţigările, brichetele, chibriturile, scrumierele şi alte lucruri care vă fac să vă gândiți la fumat.
4. Renunțați dintr-o dată. Indiferent dacă renunţați brusc la ţigări sau doar reduceți numărul acestora, starea de sevraj nicotinic tot apare! Din experiența altor fumători s-a constatat că reducerea treptată a numărului de ţigări nu are şanse de succes pe termen lung.
5. Cereți ajutor medical. Un medic cu pregătire în asistenţa fumătorilor vă poate ajuta prin:
-
Sprijin pentru găsirea motivului;
-
Sugerarea unor soluții pentru depăşirea dependenţei comportamentale, corectarea unor atitudini greşite legate de perioada post-fumat, recomandarea unor metode naturiste;
-
Prescrierea de produse medicamentoase pentru diminuarea simptomelor de sevraj nicotinic;
-
Suport în perioada post-fumat.
6. Menţineți statutul de nefumător.
-
Nu vă alarmați dacă vă veți simţi mai rău în primele 2 săptămâni, perioada sevrajului de nicotină, care se poate manifestă prin dorinţa intensă de a fuma, nelinişte, iritabilitate, dificultăţi de concentrare, tulburări de somn, constipaţie, transpiraţii.
-
Când apare "nevoia" de o ţigară, amintiţi-vă motivul pentru care ați renunțat la fumat și faceți ceva care să vă distragă atenţia.
-
Dacă "v-a scăpat" o ţigară, nu vă descurajați. Dacă nu ați rezistat tentaţiei, atunci să fie doar un puf, nu o ţigară întreagă. Apoi, identificați ce v-a făcut să fumați şi evitați respectiva situaţie.
-
Nu mai fumați? Meritați o recompensă, aleasă dintre lucrurile care vă fac cea mai mare plăcere pe care o puteți repeta la aniversarea fiecărei săptămâni sau luni ca fost fumător!