Home

Nu este o soluție să-ți bei mințile!
 

Cândva, la fiecare ocazie specială, alcoolul era invitat special. În ultima vreme, însă, parcă acest musafir s-a mutat cu tine în casă. A ajuns un camarad neprețuit pentru momentele de stres, plictiseală sau tristețe. Și s-a transformat din berea care însoțea meciurile în tăria care însoțește orice prilej.

 

Nu îți tinem un curs despre efectele nocive ale consumului de alcool. De data asta. Ci îți spunem doar cât trebuie să bei, ca să nu ai probleme. Poți folosi acest articol și ca argument în fața soției, care sigur că ar vrea să nu pui nicio moleculă de alcool pe limbă.

 

Se consideră că bărbaţii pot să bea în siguranță până la 21 de unităţi de alcool pe săptămână, fără a depăși 4 unităţi, în orice zi. În cazul femeilor, cantitatea maximă permisă este de 14 unităţi de alcool pe săptămână şi nu mai mult de 3 unităţi, în orice zi.

O unitate de alcool este de 10 mililitri, respectiv 8 grame de alcool pur. De exemplu, o unitate de alcool este de aproximativ egală cu:
 

  • O jumătate de halbă de bere de tărie obişnuită (3-4%);
  • un păhărel (25 ml) de băuturi spirtoase (40% alcool);
  • un pahar de vin (50 ml) (20% alcool).

 

O modalitate mai exactă de a calcula unităţile de alcool pur este în funcție de procentul de alcool dintr-o băutură, care este egal cu numărul de unităţi conținute într-un litru. De exemplu, într-un litru de bere cu 5% alcool, exită 5 unități de alcool pur. În consecință, o halbă de bere de 500 ml va avea 2,5 unități de alcool.

 

Consumul de băuturi alcoolice este intezis în totalitate în cazul persoanelor care suferă deja de hepatită cronică, ciroză sau alte probleme hepatice.

Ghidul pacientului cu cancer de prostata