Ce remedii împotriva disfuncției erectile și-au dovedit eficiența de-a lungul timpului?
Schimbările stilului de viață, cum sunt renunțarea la fumat, corectarea dietei, scăderea în greutate, exercițiile fizice ajută la îmbunătățirea circulației sangvine și, în consecință, la combaterea disfuncțiilor erectile.
Medicamentele ce cresc fluxul sangvin la nivelul penisului, cum este celebra Viagra, trebuie recomandate de medic. Se administrează, în general, cu 30 minute până la o ora înainte de activitatea sexuală și nu ar trebui folosite mai mult de o dată pe zi. Medicamentele nu cauzează o erecție decât dacă bărbatul este stimulat sexual.
Terapia sexuală și/sau de cuplu este recomandată când factorii psihologici sau dificultățile din relația de cuplu sunt considerate o cauză importantă pentru disfuncția erectilă. Terapeutul vă poate învăța tehnici de reducere a anxietății și de creștere a intimității.
Terapia intrauretrală constă în introducerea în uretră, cu ajutorul unui aplicator special, a unei granule de medicament, ce determină creșterea fluxului sangvin și relaxarea musculară, provocând în scurt timp o erecție.
Terapia intracavernoasă constă în injectarea în structura penisului a unor substanțe ce stimulează irigarea țesuturilor cu sânge și, implicit, erecția. Erecția survine, în general, în următoarele 15 minute după injecție.
Dispozitivul cu vacuum constă dintr-un cilindru de plastic conectat la o pompă, care poate fi acționată manual sau cu baterii. Penisul este introdus în cilindru și, prin activarea pompei, este eliminat aerul din interiorul acestuia, creând vacuumul și atrăgând sângele înspre penis, care își mărește volumul. Pentru a se păstra erecția, la baza penisului este plasată o bandă de tensiune, care trebuie îndepărtată după maxim 30 de minute.
Tratamentul hormonal este util într-un număr mic de cazuri de disfuncție erectilă, care sunt cauzate de dereglări hormonale dintre care cea mai frecventa este deficitul de testosteron. Totuși, preparatele cu testosteron nu trebuie luate decât dacă investigațiile de laborator confirmă deficiența.
Protezele de penis sunt de două tipuri: tije semirigide care mențin penisul într-o stare de rigiditate permanentă și dispozitive hidraulice care determină rigidizarea penisului prin activarea unei pompe implantate în scrot. Deoarece protezele peniene se implantează printr-o intervenție chirurgicală care cauzează distrugerea ireversibilă a țesutului erectil, această opțiune nu ar trebui luată în calcul decât dacă celelalte forme de tratament nu au dat rezultate.
Tratamentele chirurgicale sunt necesare în cazul în care exită un blocaj la una dintre arterele care conduc sângele către penis.