Home


Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania

•   Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic •   Auto-administrarea factorului reprezintă un pas esențial în direcția implementării tratamentului la domiciliu pentru pacienții cu hemofilie

 

Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”

“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.

 

Tipuri de hemofilie

Coagularea normală a sângelui depinde de acțiunea a treisprezece factori sangvini numerotați de la I la XIII. Fiecare dintre ei are un rol diferit și este implicat în altă etapă a coagulării. Simplul fapt că, dacă v-ați tăiat la bărbierit, sângerarea se oprește "de la sine" este dovada că aveți în sânge acești 13 factori și ei își fac bine treaba. 

 

De ce am hemofilie?

Hemofilia este o boală care se transmite, de cele mai multe ori, ereditar adică de la părinți la copii, gena responsabilă de producerea bolii găsindu-se pe cromozomul sexual X. Din această cauză, băiețeii, care au un singur cromozom X, sunt mai des bolnavi de hemofilie. Deoarece fetițele au doi cromozomi X, cromozomul sănătos corectează funcția cromozomului bolnav și ele nu vor avea boala. 

 

Cât de gravă este hemofilia?

Bolnavii de hemofilie nu sângerează mai rapid sau mai abundent decât în mod normal, ci sângerează pentru o perioadă mai lungă de timp. Severitatea sângerării depinde de cantitatea de factor de coagulare VIII sau IX pe care o aveți în sânge. Astfel, există trei grade de severitate a bolii: hemofilie uşoară, hemofilie moderată şi hemofilie severă. 

 

Cum se manifestă hemofilia?

Persoanele cu hemofilie sângerează prelungit în urma oricărei tăieturi, indiferent dacă este vorba de o zgârietură cu aparatul de de ras, sau o intervenție chirurgicală.

 

Cum se pune diagnosticul?

Odată ce ați conștientizat semnalele de alarmă ale bolii, consultul medical este, evident, următorul pas.

 
Pagina: 12
Boli pulmonare10 motive pentru a renunța la fumatBoala pulmonară cronică obstructivă, o consecință inevitabilă a fumatuluiCoșmarul oricărui fumător: cancerul bronhopulmonarBoli ale prostateiSimptome ce pot trăda o boală a prostateiCâteva indicii pe care le găsim în urinăMalign versus benign. Particularități ale tumorilor prostatice canceroase și necanceroaseBoli cardio-vasculareÎntâlnire cu un ucigaș silențios: hipertensiunea arterialăCum se masoara corect tensiunea arterială?Când inima doare. Angina pectorală și infarctul miocardicDisfuncția erectilăCapul sus! Recunoști problema și este pe jumătate rezolvată! E ceva ce nu știi despre disfuncția erectilă? Noi credem că da.Nu încerca prea mult să programezi sexul pentru sarcină!DepresiaBoli ale sufletului. Depresia şi sinuciderea în rândul bărbaţilorCare sunt semnele cele mai frecvente ale depresiei?Cât de greu este pentru medic să-și dea seama că suferi de depresie?Masina profilacticaScurt ghid de prevenire a hepatitei ACând trebuie să te speli pe mâini?Cum te ferești de hepatitele virale B și C Ghidul pacientului cu cancer de prostata