Home

Cât de gravă este hemofilia?




Bolnavii de hemofilie nu sângerează mai rapid sau mai abundent decât în mod normal, ci sângerează pentru o perioadă mai lungă de timp. Severitatea sângerării depinde de cantitatea de factor de coagulare VIII sau IX pe care o aveți în sânge. Astfel, există trei grade de severitate a bolii: hemofilie uşoară, hemofilie moderată şi hemofilie severă. 

 

 

Activitatea în sânge a factorului de coagulare

Numărul unităţilor internaţionale (UI) per mililitru de sânge

Coagulare normală

50%-150% din valoarea normală

0,50-1,5 UI

Hemofilia uşoară

5%-40% din valoarea normală

0,05-0,40 UI

Hemofilia moderată

1%-5% din valoarea normală

0,01-0,05 UI

Hemofilia severă

Sub 1% din valoarea normală

Sub 0,01 UI

 

Sursa: World Federation of Hemofilia
 
 
Nu doar valorile analizelor de sânge, ci și simptomele variază în funcție de cantitatea de factor de coagulare pe care o aveți în sânge:
 
  • Persoanele cu hemofilie uşoară sângerează, de obicei, prelungit în urma unei intervenţii chirurgicale sau a unei răni majore. Este posibil ca unele să nu aibă niciodată probleme de sângerare. 
  • Persoanele cu hemofilie moderată sângerează mai puţin frecvent, de obicei atunci când se rănesc. Totuşi, uneori, sângerarea se poate produce spontan.
 
 
Persoanele cu hemofilie severă au, de obicei, sângerări frecvente, care apar de cele mai multe ori spontan, adică fără o cauză evidentă. Cele mai multe sângerări se petrec intern, de obicei, la nivelul muşchilor sau articulaţiilor.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata