Pentru a depista infecția cu HIV, cele mai frecvent utilizate teste sunt cele care arată, în sânge, prezența anticorpilor împotriva virusului. Există și teste care depistează materialul genetic al virusului, dar sunt folosite mult mai rar.
Dacă ați avut un contact sexual ocazional sau v-ați tăiat cu forfecuța în timp ce făceați pedichiura cuiva și vreți să fiți sigură că nu ați luat HIV, nu mergeți la analiză a doua zi. Rezultatul va fi negativ, dar nu vă va fi de nici un folos. Este nevoie să treacă un timp de la contaminare, pentru ca organismul să producă anticorpii pe care îi caută testul. Perioada în care unei persoane proaspăt infectate nu i se găsesc anticorpi în sânge poartă numele de „fereastră imunologică“ și durează, în general, mai puțin de 6 săptămâni. Totuși, pentru a fi sigură de rezultat, mai bine așteptați să treacă 3-6 luni de la expunere, înainte să faceți analiza.
SIDA egal moarte?
De la primele cazuri de SIDA, până în prezent, perspectivele acestor bolnavi s-au îmbunătăţit foarte mult. Dacă la început SIDA era echivalentă cu moartea, în prezent, boala este ţinută sub control cu ajutorul tratamentului perioade îndelungate de timp. Astfel, copiii diagnosticaţi cu SIDA în anii ’90 sunt în prezent adulţi şi unii sunt, la rândul lor, părinţi. Iar tratamentul adecvat limitează chiar şi riscul transmiterii HIV de la mama infectată la copil.